“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Vörösmart

Vörösmart
Vörösmarti Általános Iskola

Az iskola korai történetét Schneider Júlia, vörösmarti tanárnő jegyezte fel lelkes kutatómunkával feltárt régi okmányok alapján. Az iskola története szorosan összefügg a Református Egyházéval. A gyökerek egészen a XVI. századig nyúlnak vissza.

1576. augusztus 16- és 17-én volt a hercegszőlősi zsinat, melyen megalakították a barnyai református egyházat, s meghatáozták a rendszeres oktatás ügyét, és azt, hogy minden teológusnak, mielőtt papi hivatása gyaorlásába kezdene 2-3 évig rektori minőségben tanítania kell a falusi alsófokú iskolákban. 300 évig pályavégzett teológusok, ún. akadémikus rektorok tanították Baranya lakosságát. A debreceni kollégiumból érkezett, művelt emberek voltak. Volt főiskolai, gimnáziumi oktatás egészen a török időkig, utána már csak 6 osztályos elemiként működött.

Az első, tanítóképzőt végzett, állami tanító “mester”, Apostol János, az egykori 48-as honvéd, Jókai barátja volt, aki 1865-ben került ide. Ő és veje , Danóczy Balázs egész életüket Vörösmarton töltötték tanítással.

1949-ben Horvátország egyetlen magyar középiskolája. Algimnázium jellegű 8 osztályos iskola, mely a falu közepére, a volt vendéglőbe kelül a szurdokból. Tanulói Kopácsról, Laskóról, Karancsról, Csúzáról, Hercegszőlősről, Sepséről, a bellyei pusztákról, Kiskőszegről érkeznek a vörösmarti diákokhoz.

1952-től 8 osztályos általános iskola lett. Az iskola mai épülete 1973-ban épült.

Az iskola honlapja: http://os-zmajevac.hr/hu/iskolankrol/iskolank-tortenete.html