“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Eszék

Eszék
Az eszéki HMOMK épülete

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ megalapítását a horvát kormány 1999. április 1-jén meghozott kormányrendelete tette lehetővé. A Központ 1999. szeptember 28-án tartott ünnepélyes megnyitóján jelen volt Magyarország akkori köztársasági elnöke dr. Göncz Árpád és a horvát kormányfő mr.sc. Zlatko Mateša, valamint Kucsera Bandi, mag. math. et phys., az intézmény igazgatója.

Az intézmény alaptevékenysége a horvátországi tanterven alapuló, A-modell szerinti magyar nyelvű oktatás. A Központban az általános iskola és középiskola mellett óvoda is működik. A középiskolai képzés programjai az általános gimnázium és három különböző szakképzés: bolti eladó, közgazdasági valamint a szállodaipari és idegenforgalmi technikus.

A Központ keretén belül működik a könyvtár, melynek  könyvállományát 16.000 magyar és horvát nyelvű könyv képezi. A könyvtár ad helyet a különböző képzőművészeti és irodalmi műhelyfoglalkozásoknak is.
A horvátországi magyarság egyedülálló intézményének, a Horvátországi Magyar Oktatási és
Művelődési Központnak a jövője továbbra is az intézmény valamennyi tanulójának és dolgozójának rendszeres és minőségi munkáján alapul. A Központ
fő tevékenysége a jövőben is az oktatásra és nevelésre, valamint a magyar nyelv és kultúra, a
nemzeti hagyományok megőrzésére, népszerűsítésére irányul.