“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor

A Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség (továbbiakban: PFM, a Kosztolányi Dezső Céltársulás egyetemi tagszervezete) által rendezett Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Táborra, először 2014. augusztus 11. és 15. között került sor. A tábor helyszíne az év közben a határon túli egyetemisták szállásaként funkcionáló rácvárosi Márton Áron Szakkollégium volt.

A tábor ötlete még 2014 februárjában vetődött fel, amikor a PFM négy fős küldöttsége (Metzger József, Nagy Balázs, Pelles Márton és Barkóczi Csaba) ellátogatott a közép-bánsági Törökbecsére, egy délvidéki civil szervezeteknek rendezett találkozóra. Itt Báló Tiborral, a helyi magyar iskola egyik pedagógusával – aki egyben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ottani önkormányzati képviselője volt –, tárgyaltak a tábor esetleges megszervezésének lehetőségéről.

A rendezvény elsődleges céljai közé tartozott, hogy biztosítani tudják a szórványból érkező magyar diákok anyanyelvi környezetben való szünidei kikapcsolódását és ez által is erősíteni magyar identitásukat, illetve nyaralási lehetőséget teremteni olyan délvidéki magyar gyermekek részére, akiknek nincs, vagy csak kevés lehetőségük van egyébként Magyarországra látogatni. Ezen túl az iskolásoknak lehetőségük nyílt mélyebb ismereteket szerezni a sport, a magyar történelem és az újságírás területén, ezek közül a magyar történelem különleges kuriózumnak számított, mivel a gyerekeknek a szerbiai oktatási rendszerben nincs lehetőségük magyar történelmet tanulnia. (A magyar nyelvű iskolákban is szerb történelmet tanulnak magyarra fordítva). Az újságíróképzés szintén egyedi célt rejtett, hiszen egy törökbecsei magyar nyelvű iskolaújság szerkesztésének előkészítését szolgálta, bízunk benne, nem eredménytelenül. A közgazdasági kar lapja, a Fészek munkatársainak jóvoltából a délvidéki gyermekek megtekinthették az újság szerkesztőségét, tanulhattak a fotózásról és a hirdetések elkészítéséről, kipróbálhatták a tördelőprogramokat és még a cikkírás rejtelmeibe is belekóstolhattak.

A táborozók a bácskai Óbecséről, valamint a bánsági Törökbecséről és Torontáltordáról érkeztek. A rendezvény lebonyolításában a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség munkáját a Törökbecsei Teleház Ifjúsági Egyesület, valamint a szintén törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület kötelékében tevékenykedő tanárok segítették, hazai részről pedig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának lapja, a Fészek munkatársai. Rajtuk kívül számos pécsi egyetemi hallgató vállalt önkéntesként szerepet a rendezvény lebonyolításában, sokan nyári munkájuk mellett vagy a gyakornokoskodás rovására vettek ki szabadnapot azért, hogy foglalkozhassanak a táborozókkal, legtöbben közülük a Kosztolányi Dezső Céltársulás egyetemi szervezetének aktivistái.

A délelőtti foglalkozás mellett, délutánonként lehetőség nyílt különböző szabadidős programokra. A gyerekek ellátogathattak az orfűi Aqua Parkba, túrázhattak a Misina-tetőn és a Nagy-Tubesen, megtekintették Pécs belvárosát és a hazafelé úton egy mohácsi kirándulás is várt rájuk.

A tábor megismétlésre került 2015. augusztus 10-14. között, immár 57 résztvevő gyermekekkel, akik a szerbiai Törökbecséről, Óbecséről, Tortontáltordáról és a horvátországi Kórógyról érkeztek.