“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Történetünk

A Kosztolányi Dezső Céltársulás hivatalosan 2015. szeptember 8-án alakult a Pécsi Tudományegyetemen, az intézmény végzett, valamint végzős hallgatóiból. Bár a megalakulás óta számos pozitív kezdeményezéssel hívta fel magára társaságunk a „köz” figyelmét, a szervezetben tevékenykedő személyek munkája azonban ennél jóval régebbi múltra tekint vissza.

 

KRONOLÓGIA


2009. november 19.
Nem sokkal a komoly nemzetközi vitákat okozó szlovák „nyelvtörvény” bevezetését követően került megrendezésre a Politológus Hallgatók Országos Egyesületének (PHE) szervezésében [Észak-] Komáromban a “Közép-Európa a 21. században. A demokrácia húsz éve a visegrádi országokban” című konferencia.
A PHE Pécsi Tudományegyetemen működő szekciója részéről Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás egyik későbbi alapítója, akkor első évfolyamos politológus hallgató vállalta, hogy kutatást készít a konferenciára, amelynek keretében felméri a PTE BTK és a PTE TTK hallgatói állományának véleményét a felvidéki magyarok helyzetéről és a magyar-szlovák kapcsolatokról. Bár a kutatás a konferencián végül nem, de november folyamán a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszéken bemutatásra került, a Magyar-szlovák kapcsolatok a különböző sztereotípiák tükrében címmel, amelyet a tanszéki oktatók vitája követett. A teltházas előadás és a felsőbb éves hallgatók biztatása a szervezőket arra inspirálta, hogy a kezdeményezésnek legyen folytatása.

2010. március 3.
A rendkívül sikeresen lezajlott rendezvényt minden félévben újabbak követték. 2010. március 6-án Teleki Júlia, az 1944-’45-ös délvidéki vérengzések egykori túlélője tartott nagysikerű előadást a Politikai Tanulmányok Tanszéken, aminek előkészítését a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség később aktív szervezői Kedves Richárd, Barkóczi Csaba és Molnár Ádám vállalták magukra. Az előadást Molnár Balázs délvidéki származású végzett politológus hallgató moderálta.

2010. május 10.
A sikeresen lezajlott pécsi előadás után Pakson a Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatóval egybekötött előadást Teleki Júlia az 1944-’45-ös délvidéki vérengzésekről. A rendezvény kezdeményezője Barkóczi Csaba volt, aki Gutai István könyvtárigazgatót ötletével megkereste.

2010. október 3.
Szekszárdon a Léleképítő című népszerű nemzeti radikális rendezvénysorozaton Dr. Tóth Csaba Attila meghívására Teleki Júlia tartott előadást a délvidéki vérengzésekről. Az előadás ötletével Barkóczi Csaba még tavasszal kereste meg Dr. Tóth Csaba Attilát.

2010. november 24.
Politológus hallgatók tartottak teltházas előadást Autonómia küzdelem Kárpátalján címmel a kárpátaljai származású Orosz Ádám-István média szakos hallgató moderálása mellett, ahol Vámosi Balázs, Kárpátalja második világháború előtti történelméről, Molnár Ádám a kárpátaljai magyarok Szovjetunió korabeli életéről, Barkóczi Csaba pedig a kárpátaljai magyarság rendszerválás utáni helyzetéről beszélt a Politikai Tanulmányok Tanszék nagyelőadójában.

2011. január 20.
Teleki Júlia Dabason tartott előadást, amelyet Molnár Balázs zentai ifjúsági nagykövet, a PTE BTK egykori politológus hallgatója kezdeményezett.

2011. április 27.
“A háború nyomai” címmel került sor a Határon túli magyar est rendezvénysorozat negyedik állomására a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszékén, melynek során a hallgatók egy előadás keretében ismerhették meg a délszláv háború magyar vonatkozású tragédiáit. A Pécsi Tudományegyetem politológus hallgatóinak meghívására előadást tartott Dr. Baráth Árpád, a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék zentai születésű oktatója, aki a délszláv háború alatt és után készített felmérést a Horvátország területén élő magyarok körében a háború okozta traumákról és egyéb veszteségekről, melyeket ismertetni kívánt az érdeklődőkkel. Az előadást Kedves Richárd moderálta, aki szakdolgozatát Baranya megye és a horvátországi Eszék- Baranya Megye között fennálló kapcsolatokról írta. A politikai és a katonai eseményekről, szempontokról, Barkóczi Csaba másodéves politológia szakos hallgató beszélt egy rövid felvezetés keretében.

2011. május 16.
Dunaújvárosban az Intercisa Múzeumban tartott előadást Teleki Júlia a második világháború utáni bácskai magyarokat elleni népirtásról. A rendezvény ötletével Kovács János, a PTE BTK végzett dunaújvárosi származású hallgatója kereste meg a múzeum vezetését, Barkóczi Csaba kérésére.

2011. október 25.
Sinka Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) Fejér megyei elnöke beszélt az egyetem hallgatóinak 1956. október 23-ról és az azt követő megtorlásokról, Barkóczi Csaba politológus hallgató meghívására.

2012. szeptember 19.
Barkóczi Csaba kezdeményezésére Velünk élő történelem címmel exkluzív kerekasztal-beszélgetést szervezett a PTE KTK Halassy-Nagy József Aulájában a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, melyen részt vett Teleki Júlia írónő, Stella Szonja, történész és Kaposi Zoltán egyetemi oktató. A rendezvény témája az 1944-’45-ös délvidéki vérengzés volt.

2012. november 5.
Csorvási Endre kolozsvári és Barkóczi Csaba pécsi közgazdászhallgatók partnerkapcsolat kialakítását kezdeményezik a kolozsvári Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium és pécsi Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium között.

2013. március 1.
Megköttetik a partnerségi megállapodás a pécsi Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium és a kolozsvári Mikó Imre Jog- és Közgazdasági Szakkollégium közötti, melynek eredményeképpen sor kerülhet diákcsere programokra a két szakkollégium hallgatói között és lehetőség nyílt arra is, hogy az Erasmus program keretében Pécsre érkező kolozsvári szakkollégisták ne a külföldieknek fenntartott helyekre, hanem a pécsi szakkollégisták között legyenek elszállásolva, valamint részt vehessenek a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium képzésein. Az ünnepélyes aláíráson jelen voltak pécsi részről Mokos Balázs és Barkóczi Csaba, míg kolozsvári részről Szabó Ernő és Csorvási Endre.

2013. április 19-21.
Sor kerül az első közös szervezésre, a Mikó Pénzügyi Táborra, a pécsi és a kolozsvári szakkollégisták között. A rendezvényen Barkóczi Csaba, Nagy Balázs, Pelles Márton és Tóth Martin is, akik később valamennyien aktív tagjai lettek a Kosztolányi Dezső Céltársulás egyetemi ifjúsági szervezetének, a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetségnek.

2013. július 19-20.
Egy hétvégés kirándulásra került, amelyen főként a PTE KTK egyetemi újságírói és szakkollégistái vettek részt. Az utazást a Keskenyúton 1944-’45 Délvidéki Mártírium Alapítvány támogatta, amely vállalta, hogy támogatást nyújt egy pécsi egyetemista diákcsoport bácskai körutazásához, ahol a fiatalok felkeresték a vérengzések helyszíneit; Zombort, Bajmokot, Szabadkát, Tóthfalut, Zentát, Csúrogot, Temerint, Újvidéket és Péterváradot, valamint hazafelé a horvátországi Újlakra is elzarándokoltak Kapisztrán János sírjához. A délvidéki körutazás során Barkóczi Csaba és Kedves Richárd kapcsolatba kerültek Faragó Zoltánnal, amely találkozás hatására elindult annak az egyetemi baráti társaságnak a megszervezése, amely a későbbi Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetséggé nőtte ki magát, s mely alapját képezte a későbbi Kosztolányi Dezső Céltársulásnak.

2013-2015. szeptembere között társaságunk számos színvonalas programot valósított meg, melyek közül kiemelkedő jelentőségűek voltak anyanyelvi táboraink és ifjúsági találkozóink, melyek során 100-150 általános és középiskolás látogathatott el Pécsre, valamint jótékonysági sportrendezvényeink, mint a Fuss a Magyar Tannyelvű Iskolákért!, melynek során első alkalommal (2014) mindössze 70 futó, második alkalommal (2015) már mintegy 900 diák, harmadik alkalommal (2016) pedig 1500 egyetemista vett részt. Az első ilyen futónap fővédnökei Buzánszky Jenő és Grosics Gyula voltak, akik közül Buzánszky Jenő bácsi még az egyetemre is ellátogatott a rendezvény apropójából. A sportrendezvények bevételeiből a határon túli (délvidéki) magyar iskolakezdőket támogattuk. 2014 őszén, az ukrajnai válsághelyzet egyik mélypontja idején, társaságunk 2,5 tonna adományt – tartós élelmiszerek, tankönyvek, taneszközök, játékok, ruhák, könyvek  – juttatott el Kárpátaljára, ahol magyar iskolákban kerültek kiosztásra rászoruló családoknál.

A Kosztolányi Dezső Céltársulás, melyet a diákszervezeti életben már rutinos, az egyetemről kikerülő önkénteseink közössége hozott létre, valamint létrejött annak ifjúsági hálózata, a Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség, melynek szinte azonnal Pécsett és Szegeden is megalakult ifjúsági tagszervezete. A Kosztolányi Céltársulás elsődleges feladata, hogy mind a határon innen, mind pedig határon túl is segítse a magyar fiatalokat a szülőföldön történő boldogulásban, hiszen minden sikeres példa nemzetünket erősíti. A kezdeményezéshez egyetemünk több neves oktatója és más köztiszteletben álló pécsi polgár is csatlakozott. A megalakulás óta számos jótékony, karitatív célú rendezvényt bonyolítottunk le, mellyel elsősorban a drávaközi és szlavóniai, valamint a délvidéki magyar iskolákat kívántuk támogatni. Ennek jegyében szerveztünk óvodai ajándékozást 2015. Karácsonyán, Református Cserediák Programot, rövid táborokat és pécsi hallgatóink által rendezvényeket horvátországi magyar intézményeknek. Útjára indítottuk a Kosztolányi Tehetség Programot is, melynek során a PTE osztatlan tanárszakján tanuló diákok tudnak sikerrel bekapcsolódni a horvátországi magyar oktatásba.

Mindezen programjainkról és aktuális eseményeinkről honlapunkon tud tájékozódni!