“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Újvidéken járt a Céltársulás elnöke

Az újvidéki magyarság számára idén immár 18. alkalommal szervezték meg a hagyományos városnapi ünnepséget a Vajdaság fővárosában. Pécs részéről Oszoli Dénes képviselő emlékezett meg a baranyai megyeszékhely testvérvárosában arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

Mint azt Oszoli Dénes a látogatás kapcsán elmondta, a megemlékezés jó alkalom arra, hogy a város dicső múltjára, páratlanul gazdag hagyományaira; teljesítményére rávilágítson.

Emlékeztetett rá: a Vajdaság fővárosa, testvérvárosa, Pécs után 11 évvel, 2021-ben az Európa kulturális fővárosa címet viseli.

– Újvidék egyet jelent hűséggel és a ragaszkodással, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: а múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik – mondta Oszoli Dénes.

A képviselő emlékeztet arra is a rendezvény kapcsán, hogy a magyar kulturális kormányzat által hangsúlyozott, szomszédos déli államokat célzó kulturális kapcsolatfelvételben és együttműködések elindításában Pécs vállalta a főszerepet. Újvidéken Pécs már korábban átfogó kulturális bemutatkozást tartott a várost képviselő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-vel. Fő együttműködő partnerünk a belgrádi Balassi Bálint Intézet és Novi Sad 2021 Alapítvány volt, ami egyben a város négy év múlva esedékes, Európa Kulturális Fővárosa ügyeit intéző cége.

A küldöttségnek tagja volt Barkóczi Csaba, a Céltársulás elnöke is, akinek a rendezvényt követően lehetősége nyílt a Céltársulás Újvidéket és környékét is érintő elképzeléseit, programötleteit ismertetni Vicsek Annamária szerbiai oktatási államtitkár-asszonnyal és Erdély Lenkével a VMSZ újvidéki tartományi képviselőjével.