“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

IV. Kosztolányi Cserediákprogram, Torontálvásárhely

Cserediákprogramunk nem csak Pécsett, de Vajdaságban Bácskertesen (Kupuszinán) és Totontálvásárhelyen is folytatódott decemberben. Torontálvásárhelyi szervezetünk vezetője, az ottani általános iskola pedagógusa, Máté Lajos mindennap egy-egy bejegyzést tett ki Facebook oldalára a rendezvényről, melynek keretében immár harmadik alkalommal látogattak el a Pécsi Református Általános Iskola diákjai dél-bánsági barátaikhoz.
Alább olvasható Máté Lajos leírása:

Első nap
A pécsi diákcsereprogram keretében megérkezetek a pécsi kisdiákok és tanárnőjük Torontálvásárhelyre 5 napos élménnyel teli kalandozásra, amely természetesen iskolalátogatást is magába foglal. A kalandozás december 10-től 14-ig tartott.
Érkezésük után el lettek szállásolva a fogadó családoknál, és mindjárt utána irány az iskola és a tanulás, persze közösen a pécsi kisdiákokkal.
Estére, iskola után közösen megnézték a WALL-E mozifilmet és azt követte a filmmel kapcsolatos kvíz játék!

Második nap
A pécsi és a torontálvásárhelyi kisdiákok meglátogatták a torontálvásárhelyi helyi Bambino cipőgyárat. A torontálvásárhelyi Tóth Zoltán és Nagy József közösen megalapított cipőgyárában 1992. március 16-án indult be a munka és azóta is megállás nélkül folyik. Az igen tartalmas beszámolót a gyár egyik tulajdonosa tartotta, mindenkinek megelégedésére.
Antal Ferenc tanító bácsi bemutatta saját gitár gyűjteményét, amelyeket sorra Bakator János tanító bácsi meg is szólaltatott.
Különös volt hallgatni annak a sok gitárnak a sokszínű és gyönyörű hangját. A pécsi és a torontálvásárhelyi tanulók egyaránt tényleges nagy figyelemmel és méltó csendben hallgatták a beszámolót és gitárhangot.
A második nap a diákcsereprogram műhelymunkával és közös szendvicsezéssel fejeződött. Karácsonyi díszeket készítettek közösen a pécsi és a torontálvásárhelyi kisdiákok, valamint mézeskalácsot is díszítettek fiúk és lányok is egyaránt.

Harmadik nap
A kisdiákoknak sport délelőtt lett megszervezve, amelyen fiúk és lányok is egyaránt vettek részt egy futsal meccsen.
(Futsal: a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata)
Ügyesek voltak a fiúk és lányok is egyaránt.

Negyedik nap
A diákcsereprogram 4. napján egész napos kirándulásra indult el a pécsi és torontálvásárhelyi diákok csoportja kísérő tanáraikkal. A cél Versec városa és a Verseci hegység megmászása.
Sokan nem is tudják, hogy Bánátban van hegység! Sokan azt gondolják Bánát csak sík vidék.
A Verseci hegy megmászása után ellátogattak a verseci Szent Gellért-templomba.
A templomban fogadott bennünket a plébános atya, aki egy orgonaművet is eljátszott számunkra.
Ezután elmentünk Herczeg Ferencz magyar író, színműíró, újságíró emléktáblájához ill. újra épített szülőházához.

Ötödik nap
A tanulók kalandozásuknak befejező napjának délelőttjén ellátogattak a torontálvásárhelyi Spartacus teke klubba, amely immár 1936-óta áll fen és működik.
Csak köszönetet tudunk mondani a pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulásnak, amely által létrejöhetett ez a diákcsereprogram.
Végül, de nem utolsó sorban köszönetet mondhatunk mindenkinek, aki kivette részét e kalandozásban, úgy tanárnak, fogadó családoknak valamint segítő szülőknek is, akik idejüket nem sajnálva segítették iskolánkat a diákcsere program zökkenőmentes lefolyásában.