“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

A szerémségi Maradékon jártak a Céltársulás vezetői

p1020507
Halász Dániel református tiszteletes és a KDCE vezetői Maradékon

2016. október 1-jén a szerémségi Maradékon jártak a Kosztolányi Dezső Céltársulás vezetői kapcsolatfelvétel céljából, ahol Halász Dániel református tiszteletes fogadta küldöttségünket. Maradékon él a legnagyobb magyar nemzetiségű közösség a Szerémség területén. A Szerémségnek Trianon idején mintegy 7% része volt magyar, ma ez a szám 1%. Mindössze 7-8 településen létezik még számottevő magyar közösség, iskolája mindösszesen azonban csak a maradékiaknak van.
Halász Dániel a találkozó során ismertette a szerémségi és külön a maradéki magyarság helyzetét, bemutatta a turisták számára épített szállót, a magyar óvodát és a magyar iskolát, melyeket egyaránt a maradéki Református Egyház létesített. A társaság megtekintette a település református templomát is, mely a magyarság itteni legerősebb megtartóbástyájának bizonyult az utóbbi évtizedben.
A találkozás végén Barkóczi Csaba és Halász Dániel a maradéki magyarságnak a Kosztolányi Dezső Céltársulás életébe való bekapcsolásáról, a maradéki fiatalok magyarországi kirándultatásának bővítéséről, valamint a turizmus lehetséges fellendítésén való együttműködésben állapodtak meg.