“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Jubileumi megemlékezés az 1956-os Pécsi Egyetemi Diákparlamentről

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és belső tér
“Mi 56 őszén húszéves fiatalok voltunk. Hűen a történelmi hagyományokhoz, a 48-as ifjak példáját követve, az egyetemi ifjúság kovásza és élcsapata volt a forradalomnak. Ott voltunk az utcai tüntetéseken, farkasszemet néztünk az ÁVH-sok fegyvereivel, részt vettünk a Munkástanács és a Katonatanács tevékenységében, őrjáratoztunk a rendfenntartó Nemzetőrség soraiban, ott voltunk a forradalom ellenségei elleni akciókban és a felfegyverzett egyetemista zászlóaljak megkísérelték a fegyveres ellenállást is a november 4-ét követő mecseki harcokban, a ránk zúdult szovjet intervenciós csapatokkal és a velük visszaólálkodott muszkavezetőkkel szemben.”
/Dr. Debreczeni László beszéde a Pécsi Orvostudományi Egyetem ünnepi tanácsülésén 1991. október 22-én/
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk ma azon a helyen, ahol 65 évvel ezelőtt, az akkori pécsi egyetemisták kinyilatkoztatták szabadság iránti vágyukat, és a tétlenség helyett a cselekvést választották.
Az eseményen beszédet mondott Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a jogelőd Pécsi Orvostudományi Egyetem öregdiákja; Dr. Debreczeni László, az 56-os Diákparlament elnöke; valamint Simon Barbara, szakkollégiumunk titkára.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Fotók: UnivPécs