“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

V. Remény Útja, 2019. január 23.

Hozzávetőlegesen ötvenezer magyart végeztek ki a szerbek 1944-1945 telén, a partizánok által végrehajtott vérengzések során a Délvidéken. Erre a tragédiára emlékezett az a több száz fiatal, köztük Őri László alpolgármester, akik a Kossuth térről a Kálvária-dombra vonultak szerda kora délután a Remény Útján.

A rendezvényt idén ötödik alkalommal szervezte meg a főként egyetemistákból álló Kosztolányi Dezső Céltársulás. Barkóczi Csaba, a szervezet elnöke elmondta, hogy évekkel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indították útjára a megemlékezést Pécs városában. Az országban egyedülálló kezdeményezés célja, hogy a fiatalok bevonásával méltóképp emlékezzenek meg az ártatlanul meghurcolt, lemészárolt délvidéki magyarokra.

A történelem az életre tanít minket, és mi, magyarok, megtanultuk a leckét – mondta Őri László alpolgármester a kálvária-dombi megemlékezésen. Az elmúlt száz év hányattatásai – háborúk, vérbe fojtott forradalmak, diktatúrák, megszállás – két dologra tanítottak meg minket. Az összefogásra és a reményre. Ha ezek bennünk élnek, soha többé nem történhet meg az, ami Délvidéken történt a második világháborút követően.

Többé nem lehet a nemzet prédája más nemzeteknek, népeknek, ideológiáknak. Összefogással, következetes nemzetpolitikával meg tudjuk védeni magunkat, szuverenitásunkat, meg tudjuk erősíteni identitásunkat. Az évszázadok során a történelem megtanított minket arra, hogy felismerjük a hódítás különböző formáit. Talán ezért is mi magyarok ismertük fel először Európában a fenyegető veszélyt, ami ma, a modernkori népvándorlásban, a migrációban ölt testet – mondta.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnökségének fiatal tagja, Hordósi Dániel beszédében azt hangsúlyozta, hogy a határon túl élő magyarság számára példaértékű a pécsi kezdeményezés, egyben köszönetet mondott a résztvevőknek, amiért a megemlékezéseken nem feledkeztek meg a Baranya megye elszakított részében élő magyarokról sem.

Az anyaország és a pécsiek ránk irányuló figyelme erőt ad a megmaradásunkért folytatott mindennapi küzdelmekhez – fogalmazott Hordósi Dániel.

A második világháborút követő délvidéki vérengzéseknek a Pécstől légvonalban mindössze 40 km-re található, egykor Baranya megye részét képező Drávaszögben is több száz magyar ember esett áldozatul.