“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

III. Kosztolányi Cserediákprogram (május)

A torontálvásárhelyiek és a Református Kollégium diákjainak közös csoportja a Zsolnay Kulturális Negyedben a Mattyasovszky-ház timpanonos kapuja előtt

2018 májusában új iskolák kapcsolódtak be a Kosztolányi Cserediákprogramba. Pécsen a Református Kollégium Általános Iskolájába érkeztek torontálvásárhelyi gyerekek, míg határon túlra a Baranya-megyei Mágocsról és Szentlőríncről utaztak, pontosabban a vajdasági zarándokhelyre, Doroszlóra.
Pécsen, május 7-én este a Református Kollégium pedagógusa, Schmidtné Varga-Zságer Ágnes és a Kosztolányi Céltársulás elnöke, Barkóczi Csaba fogadták a csoportot az iskola aulájában.
A program alatt, mely május 8-tól 10-ig tartott, a művelődést és a barátkozást összekötve ismerte meg városunkat a két település csoportja.
Kedden, miután közösen részt vettek az iskolai órákon, a gyerekek meglátogatták a belvárost, ahol lehetőségük adódott megtekinteni a Székesegyház altemplomát, megmászni a templomtornyot, megismerni az Ókeresztény Sírkamrákat és tenni egy sétát a Széchenyi-tér környékén. A nap az Árkád bevásárlóközpont meglátogatásával zárult. Szerda délután a Zsolnay Kulturális Negyedben zajlott a program, ahol idegenvezetés kíséretében sétáltak az iskolások a negyedben, megcsodálták a Gugyi-gyűjteményt, előadást hallgattak a Planetáriumban, játszottak az Interaktív Varázstérben és megtekintették a Nosztalgia selyemcukorka készítését. Csütörtökön pedig filmnézéssel és társasjátékozással zárult a közös program.
A pécsi diákok június közepén fogják kölcsönözni a látogatást, torontálvásárhelyi utazásuk során.

A doroszlói útról a mágocsi iskola számolt be, az alábbi cikkben:
A Kosztolányi Dezső Céltársulás szervezésében iskolánk lehetőséget kapott, hogy tanulói részt vehessenek cserediák program keretében egy 5 napos látogatáson, a vajdasági Doroszlón. Mágocsról négyen jelentkeztek erre a nem mindennapi utazásra, akik május 7-én reggel 6 órakor el is indultak a Vajdaságba. A doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolánál már várta őket az iskola igazgatója, tanárai és a cserediákok a befogadó szülőkkel. Az igazgatónő kedves üdvözlő szavai után a gyerekeket a családok elvitték a szálláshelyükre, majd délutánra visszamentek az iskolába, ahol a magyar tanárnő egy vidám, feladatokkal egybekötött ismerkedő órát szervezett.
Másnap bizony ott is iskolába kellett menni, de csak rövidített órákat tartottak. Ebéd után sétát tettek a híres doroszlói zarándokhelyre, Szentkútra, ahol a plébános úr nagyon érdekes előadás kíséretében elmesélte a Szentkút történetét, majd ezt követően megtekinthették a templomot is. Később a gyerekek szabadprogram keretében felfedezhették a falut és fagyizni is elmentek. Este a vendéglátók finom bográcsos babgulyás vacsorával és táncházzal várták a gyerekeket, ahol 9 tagú zenekar húzta a talpalávalót.
Szerdán csak fél 10-ig volt tanítás, utána kirándulni mentek a közeli erdőbe, ahol ebédre szalonnát sütöttek. Délután és este szabadprogram volt, amikor a befogadó családok egyénileg vitték a gyerekeket szomszédos településekre és szerveztek nekik programokat.
Csütörtökön délelőtt is tanórákon voltak, majd 16 órakor kirándulni indultak a szomszédos nagyvárosba, Zomborba. Itt először Herceg János költő sírjának koszorúzásán vettek részt, majd ezt követően látogatást tehettek a Megyeházán, ahol a díszteremben megnézhették a zentai csatáról készült, szinte az egész falat beborító festményt és sok érdekes információt kaphattak mind a csatáról, mind a képről és keletkezéséről. Itt is megvendégelték a gyerekeket egy kis enni-innivalóval, majd sétálhattak a városban.
Pénteken délelőtt az egész iskola részt vett egy országosan megrendezett futóversenyen, és egy ötödikes diákunk IV. helyezést is elért a nyolcadik osztályos tanulók között, amelyet oklevéllel is díjaztak. Közös pizza-ebéddel, az igazgatónő kedves szavaival és búcsúajándékkal köszöntek el egymástól.
Diákjaink nagyon gyorsan megbarátkoztak a vendéglátó gyerekekkel, szuper jól érezték magukat és rengeteg élménnyel gazdagodtak. Reméljük, hogy a június 10-én Doroszlóról érkező cserediákok is ugyanilyen élményekkel utazhatnak majd haza!