“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Cserediákprogram – pécsi Jókai Mór Általános Iskola tanulói Doroszlón

(Az írást Lennert Móger Tímea Nyugat-Bácska Portálon megjelent tudósításai és Eső Veronika pécsi tanárnő fényképei alapján állítottuk össze.)

Cserediákprogramunk keretében a Jókai Mór Általános Iskola tanulói is viszont látogattak a délvidéki területekre; a Szlavónia egyik észak-keleti sarkpontját képező Erdődre, illetve a Duna túloldalán szinte szomszédos Doroszlóra. A gyerekek, két kísérő pedagógussal együtt, május 9- én indultak útnak.

Erdődön a vár melletti sziklaszirtnél – háttérben a Duna-folyó és Bácska

Erdődön megtekintették a sziklaszirtem álló 15. századi magyar erődítményt, melyet szakemberek korábban az UNESCO világörökség címre is jelöltek, valamint az Adamovich – Cseh Kastélyt is.
A vendégeket ezután Dályhegyen Hugyik Imre nagygazda, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke látta vendégül a dályhegyi Közösségi Házban. Este Doroszlón a helyi közösségben Gellér Magdolna tanácselnök asszony, Klem Valéria iskolaigazgatónő és a vendéglátó szülők, gyerekek fogadták a tizenkét fős csoportot. A helyi közösség ajándékcsomaggal kedveskedett a vendég-gyerekeknek.

Pécsi jókaisok és doroszlói vendéglátóik a Szentkútnál

A program második napján a Pécsről érkezett cserediákok és doroszlói társaik  együtt tanultak a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Délután élményeikről nyilatkoztak a Pannon Televízió kamerája előtt, megtekintették Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő emlékházát, ahol Brindza Ildikó magyartanár kalauzolta a csoportot. A Szentkút utcán kisétáltak a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre. Ott ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Doroszló- Szentkút igazgatója ismertette a hely történetét. Mindeközben a helyi pedagógusoknak és művelődésszervezőknek köszönhetően elkészült a terep a nyárson sütéshez. A Ferenc-csatorna partja és a Szentkút közötti zöldövezet adta minden örömet kiélveztek, együtt játszva helyiek és vendégeik.

Városháza előtt Zomborban

Harmadik napon pécsi és doroszlói diákok a délelőtti tanulást követően közös zombori kiránduláson vettek részt. A megyeházán Pribilla Attila segédpolgármester által ismerkedtek meg a város történelmével, megtekintették a Zentai csatát ábrázoló festményt. A Laza Kostić Kulturális Központ munkatársa, Szitás Mária művelődésszervező tárlatvezetésével a Laza Kostić Képtárban megismerkedtek az Újvidéki Képzőművészeti Akadémiai tanárainak alkotásaival. A csoport részt vett a Herceg János akadémikus író születésének évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, majd a Zombori Városi Múzeumban tettek sétát. A programok között volt alkalom fagyizásra, sétára és a Bieliczky Károly Városi Könyvtár támogatásának köszönhetően szendvicsezésre is.

Negyedik napon a Kosztolányi Dezső Céltársulás cserediákprogramjának doroszlói csoportja, a helyi és a pécsi gyerekek a mai tanulás után a Kuckó Gyermeksarok támogatásának köszönhetően a Dionis 2 vendéglőben ebédeltek, estefelé a Nagy Kati néni- tisztaszobát, házat tekintették meg, Brindza Ildikó kalauzolásával. Azt követően a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja és annak vezetője, Radics Leonóra közreműködésével táncház alkalmával ismerkedtek meg a helyi autentikus tánclépésekkel és a Csernicsek- fivérek vezette népi fúvós zenével. Király Szilárd, az egyesület elnöke mondott köszöntőt, Varga Hanna, ifjú népdalénekes doroszlói népdalokat adott elő. A művelődési egyesület jóvoltából eredeti doroszlói csirkepaprikást vacsoráztak. A desszert születésnapi torta volt, amellyel a cserediákprogram alatti napok ünnepeltjeit, Hortolányi Kittit és Pelt Flóriánt köszöntötték fel. A közös tánc, a mulatozás estébe nyúlóan tartott.

A pécsi csoport a folytatás reményében május 13-án, szombaton tért vissza az anyaországba.