“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Cserediákprogram: a pécsi Szent Mór Iskola tanulói Tornyoson

Pécsi és tornyosi iskolások együtt a zentai Tisza-parton

A Kosztolányi Cserediákprogram április végén Tornyoson folytatódott, ahol a helyi Tömörkény István Általános Iskolába látogattak el néhány napra a pécsi Szent Mór Általános Iskola tanulói.

A pécsi gyerekek 2017. április 25-én az esti órákban érkeztek meg Tornyosra. A rövid köszöntő után a családoknál kerültek elhelyezésre.
Másnap kedden, reggel két tanítási órán jelen voltak, majd indultak Zentára. Zenta városának nevezetességeit tekinteték meg.
Először is a Városháza tornyában a kiállítást a Zentai csata 320. év fordulójára szervezett tárlatot, majd a kilátóban gyönyörködhettek a város és környékében.
A kilátóban tett séta után az Önkormányzat nevében Pataki Tibor a Községi Képviselő Testület alelnöke fogadta a gyerekeket és kísérőiket.
Az ebéd után a Thurzó Lajos Oktatási és Művelődési Központ múzeumát látogatták meg, ahol a népművészeti tárlattal ismerkedtek meg.
A zentai kiránduláson megtekintették a kopjafát, mely az 1944. november 9-én kivégzett ártatlan magyar polgári személyi személyek kivégzésének emlékére emeltek.
A nap a Népkertben ért véget.
Az autóbusz a házigazda tanulókkal együtt vissza szállította a gyerekeket a szálláshelyükre (Tornyos, Kevi, Bogaras, Buránysor).

A palicsi állatkert bejáratánál

A program április 27-én Szabadka és Palicsfürdő megismerésével folytatódott. A tanulók megismerkedtek Szabadka város történelmével, megtekintették a szecessziós stílusban épült városházát, valamint a város egyik legrégibb szakrális építményét, a ferences templomot. (A ferences templom falába bele vannak építve az egykori szabadkai vár romjai.)

A kirándulók részletes tájékoztatót kaptak Kosztolányi Dezső életéről valamint Csáth Géza életútjáról. Az ebéd után Palicsfürdőben folytatták az útjukat, ahol meglátogatták az állatkertet, valamint sétát tettek a tó partján. A csütörtöki programot a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Pénteken a Kosztolányi Cserediákprogramon résztvevő pécsi tanulók a délelőtt folyamán a tornyosi iskolában tanításon vettek részt, majd ellátogattak a tornyosi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomba.
Ebéd után szabadidős programokon vehettek részt a Tömörkény István Általános Iskola tanulóival közösen. Focimeccs, ügyességi játékok valamint íjászkodás volt a program. A pécsi csapat a késő délután órákban utazott haza a jövő évi ismételt találkozás reményében.

(Perpauer Attila, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola pedagógusának írása)