“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

I. Deák Leó Emlékkonferencia

p1030668

Konferenciával emlékeztünk a Délvidék XX. századi mártírsorsú politikusára, a partizánok által kivégzett Deák Leóra, máig ismeretlen körülmények között lezajlott elítélésének, feltételezett kivégzésének napján, november 16-án.
A rendezvényt Haramza Márk, a Kosztolányi Dezső Céltársulás Tudományos- és Ismeretterjesztő Munkacsoportjának elnöke és Tóth Martin Dávid, a Céltársulás alelnöke nyitották meg. Ezt Dr. Botlik József és Matuska Márton előadásai követték, akik Deák Leó életéről és a délvidéki magyar politikusok két háború közötti tevékenységéről tartottak előadásokat.
A konferencia összevont második blokkját a doktoranduszok és hallgatók előadásai töltötték ki. Pelles Márton (PTE) Fiuméról, Szabó Róbert (PTE) a pécsi honvédek első világháborús harcairól, Sári Nándor (PTE) a globalizáció Baranya megyére gyakorolt hatásáról, Czopf Áron (PPKE) az 1937-es pécsi filmtüntetésről,  Szmeskó Gábor (SZTE) pedig Csorba Győző életéről és munkásságáról beszélt.
A záró szekcióban több olyan főként fiatalokat tömörítő szervezet is bemutatkozott, amely aktív szerepet vállal a délvidéki magyar közösségek érdekvédelmében. Elsőként Hetzmann Róbert elnök mutatta be a Magyar Patrióták Közösségét, melynek elsődleges célja a Kárpát-medence magyar vonatkozású épített és természeti örökségeinek megóvása, kultúránk és gyökereink megőrzése, különösképpen a Délvidéken. Ezt követően Hágen Ádám főszervező az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért mozgalom tevékenységét ismertette, amelynek fő profilja a Lakiteleki Népfőiskolával karöltve összegyűjteni és megőrizni a Kárpát-medence magyar sajátosságait, értékeit, a tágabb értelemben vett Hungarikumokat. Nyugat-Bácskáról és Zenta környékéről, valamint a drávaszögi és szlavóniai térségről készült munkájuk eredménye már több kötetben került publikálásra. Végezetül pedig Barkóczi Csaba elnök a tolmácsolásában a Kosztolányi
Dezső Céltársulás munkáját ismerhették meg a résztvevők.
A rendezvényt kötetlen beszélgetés követte a Pannon Magyar Házban.