“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Félezer pécsi diák hallgatta meg Teleki Júliát

dscf0791
Teleki Júlia a pécsi Széchenyi István Gimnáziumban

A Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Keskenyúton Délvidéki Mártírium 1944-’45 Alapítvány kiemelten fontosnak tartja a fiatalság oktatását, magyar kultúránk megismertetését és hagyományaik ápolását, valamint történelmünk minél szélesebb körű megismertetését, kiemelten az egykori délvidéki magyarlakta területek vonatkozásában. Ez utóbbinak jegyében rendhagyó történelem óra sorozat keretében hét pécsi középiskolában és a pécsi egyetemen tanuló diákok számára igyekeztünk bemutatni a második világháborút követően a magyar kisebbség sérelmére elkövetett bácskai, bánsági és drávaszögi atrocitások történetét. Az előadónk Teleki Júlia szemtanú és túlélő, aki 2016. október 3. és 6. között látogatta meg a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézetét, a Gandhi Gimnáziumot, a Janus Pannonius Gimnáziumot, a Széchenyi István Gimnáziumot, Leöwey Klára Gimnáziumot, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumát és a Koch Valéria Iskolaközpontot, ahol a családját és szülőfaluját ért személyes tragédiákról tartott megrendítő előadást a diákok számára. Az előadás témája a személyes tragédiák mellett az 1944 őszén elkezdődő bácskai és bánsági magyarok elleni genocídium, mely sok tankönyvből súlyosságához mérten a mai napig hiányzik, s csak lábjegyzetben vagy pár szóban tesznek róla említést, noha a Don-kanyar, a holokauszt és a szovjet megszállás mellett egyik legtöbb áldozatot követelő eseménye világháborús veszteségeinknek. Josip Broz Tito jugoszláv partizánjai a kollektív bűnösség jegyében közel 40.000 magyar és legalább ennyi német nemzetiségű személyt megöltek vagy koncentrációs táborba zártak, pusztán anyanyelvük következtében.
Ma Magyarországon már szabadon emlékezhetünk, de ehhez közel negyedévszázad kellett, ezt megelőzően a diktatúrában még szólni sem lehetett az eseményekről. Szerbiában és Horvátországban még ma is sok esetben inkább tabunak számít a kérdéskör. Éppen ezért fontos, hogy minél többen megismerjék, hogy mi történt 1944-1945 telén a Délvidéken.

Az előadás-sorozattal párhuzamosan a Délvidéki Magyar Golgota vándorkiállítás is bemutatásra kerül a Pécsi Tudományegyetem több karán is október hónap folyamán.