“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Újvidék-Pécs Ifjúsági Találkozó

dscn8743
Pécsi és újvidéki diákok Újvidék főterén

2016. szeptember 16-18. között a Kosztolányi Dezső Céltársulás pécsi városi és egyetemi tagszervezetének több tagja ellátogatott Újvidékre, ahol az Apáczai Diákotthon lakói fogadták őket.

unnamed9
Újvidék főterén

A társaság pénteken este érkezett a városba, ahol bográcsozás és kerti vacsora, majd éjszakába nyúlt kötetlen beszélgetés, ismerkedés volt a program.
Szombaton délelőtt Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnök-asszonya köszöntötte a pécsi vendégeket, s egyben ismertette a szervezet tevékenységét, mesélt a kollégium életéről, a szórványban végzett missziójukról és jövőbeli terveikről.
Ezt követően a városnézés következett, amelynek keretében a pécsi fiatalok megcsodálhatták Újvidék nevezetességeit, a csodálatos főtérrel, a Duna-parttal s a városban található magyar emlékekkel együtt. A Magyar Szó újság menzáján elköltött ebédet követően átsétáltak a Duna túloldalán magasodó Péterváradra, ahol az erődöt és az alatta húzódó katakombákat is megjárták.
A túra végén Karlóca felé vettük az irányt, ahol a történelmi belváros mellett, felkerestük a szétszabdalt Magyarországot egyesítő (Temesközt kivéve) 1699. évi béke helyszínét és megcsodáltuk az annak helyére épített Szűz Mária Templomot is.
Este vacsora után csapatépítő játékok következtek, de a lehetőség nyílt bemenni a városba vásárolni és belekóstolni Újvidék esti hangulatába is.
Vasárnap délelőtt a kollégiumban megalakult a Kosztolányi Dezső Céltársulás újvidéki tagszervezete is, amelynek vezetője a szenttamási Kraszulyák Orosolya egyetemi hallgató lett.

dscn8719
Pécsi és újvidéki egyetemisták a Péterváradi Erőd előtt

Az alapítást kötetlen beszélgetés, a jövőbeli programok közös tervezése követte, majd ebéd után a fiatalok közösen részt vettek az Apáczai Diákotthon lánykollégiumában tartott református istentiszteleten, melyet ezúttal a maradéki Halász Dániel lelkipásztor celebrált.
A hazaúton egy rövid megálló erejéig lehetőség nyílt Paripás településnél fotókat készíteni a csodálatos őszi délvidéki naplementéről.