“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

III. Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor – összefoglaló

DSCF0627
Délvidéki, szlavóniai és pécsi diákok együtt Pécsett, a Széchenyi téren

2016. augusztus 8-án kezdetét vette a III. Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor. A gyermekek idén Pécsről, Eszékről, Harasztiból, Bácskertesről, Torontálvásárhelyről, Hertelendyfalváról és Tóthfaluból érkeztek a rendezvényre.
A tábor megnyitóján Dr. Őri László, Pécs Város alpolgármestere, a tábor fővédnöke köszöntötte a vendégeket, valamint Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke. A rendezvényt idén kiemelt médiaérdeklődés fogadta, hiszen a megnyitón a Pannon TV, a Pécsi Hírek újság, a vajdasági Hét Nap hetilap és a Pécs Ma újság tudósítói is jelen voltak.
Az első nap az ismerkedésről és a csapatjátékokról szólt, de délután egyetemista önkénteseink segítségével már sor került az első sport (Labdarúgás – Engert János önkéntes vezetésével), újságíró (Grafika témakör – Somorai Renáta és Czente Petra önkéntesek koordinálásával) és magyar történelem (Honfoglalás és Államalapítás témakör – Somogyi Bálint önkéntes előadásában ) foglalkozásokra egyaránt.

DSCF0483
Táborozók a 48-as téren, Petőfi Sándor szobránál

Kedden reggel tornával indítottuk a napot, délelőtt pedig a sport, újságíró és történelem foglalkozások zajlottak. A sportosok a kosárlabdázás alapjaival ismerkedtek, Engert János és Metzger József által, míg a törisek a Tatárjárásról és Anjou-korról hallhattak előadásokat Somogyi Bálinttól, a médiások pedig az Universitas TV stúdiójába látogattak, ahol Kosaras Attila, a pécsi egyetemi televízió főszerkesztője fogadta a társaságot.
Délután a Zsolnay Negyedbe látogattunk közösen, ahol a Zsolnay Porcelán kiállítással, a Planetáriummal, a Cukorka- és Édességmanufaktúrával, illetve a Fizika Laborral ismerkedhettek a résztvevők.
Az este csapatvetélkedőkkel zárult. A hangulat, a verseny- és csapatszellem a tetőfokra hágott: a csapatok szinte fej-fej mellett álltak az élen, senki sem volt sokkal lemaradva a másiktól.
A rendezvény helyszínén kedden a Pécs TV is forgatott.

DSCF0575
Szigetváron, Zrínyi Mikós váránál

Szerdán, a délelőtti foglalkozásokat követően, melyeken a sportolók Metzger József önkéntesünkkel a kézilabda fortélyaival, az újságírók pedig a cikkírás rejtelmeivel ismerkedhettek. Utóbbiak Martinek Imre, a Hét Nap délvidéki hetilap újságírójának tolmácsolásában. A történészek Mieth Petra önkéntesünk jóvoltából hallhattak az 1848-’49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről.
Délután a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett Orfűi Aquapark helyett “B tervként” Szigetvár felé vettük az irányt, ahol a délvidéki és szlavóniai diákoknak alkalmuk nyílt körbesétálni Zrínyi Miklós várát, majd pedig a Termál Fürdőben lubickolhattak.
Este vetélkedővel zárult a nap, a székfoglaló és seprűtánc mellett a lufiharc és a pin-pong labda hajtásáé volt a főszerep. Az izgalmak az utolsó forduló előtt ismét a fellegekbe szöktek, minek után a “Cserebogarak” csapata szoros versenyt követően átvette a vezetést a mezőnyben.

14017654_1070985449645422_998549139_n
Az oklevelek átadása után

Csütörtökön a reggeli tornát követően a történészeknek Szíjártó György Ágoston tartott előadást Trianonról és az I. világháborúról, míg a sportosoknak Eső Veronika, Rózsa Anett és Metzger József sorversenyt szervezett, az újságírók pedig Bencze Anikó kíséretében a rácvárosi római katolikus templomban Csehily József zenetanár és növendékeinek rövid koncertjét hallgathatták meg, majd a templom és a környék történetével ismerkedhettek, amelyről aztán riportot is készítettek.
Az ebédet követően tettünk egy rövid sétát Pécs belvárosában (Kossuth szobor, Dzsámi, Székesegyház, Barbakán), ezt követően pedig a Misina-tetőre, a pécsi TV toronyba is ellátogattunk.
Az este játékos vetélkedővel, hangulatos diszkóval és moldvai táncházzal zárult, amit az eredményhirdetés és az oklevelek átadása követett.

DSCF0752Péntek délelőtt a reggelit követően a pakolásé és a búcsúzásé volt a főszerep, de mint mindig, a búcsúzkodás most sem ment könnyen. Az elmúlt napok kalandos programjai során kötött barátságokat azonban három ország, három határa sem tudja elválasztani egymástól.

A tábor alatt a diákokat Eső Veronika, Lőcsei Márta, Rózsa Antoanetta, Martinek Imre, Máté Lajos, Szenn Péter felnőtt kísérők, valamint, a Kosztolányi Dezső Céltársulás részéről; Czente Petra, Metzger József, Nagy Balázs,Somorai Renáta, Tóth Martin és Barkóczi Csaba segítették Pécsett.
A délelőtti foglalkozások és a délutáni kirándulások Beke Zoltán, Bencze Anikó, Engert János, Mieth Petra, Somogyi Bálint, Sternóczky Karolina, Szabó Zsolt Adrián és Szíjártó György Ágoston önkénteseink közreműködésével zajlottak.