“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Pécsi Kalandozások – Doroszló, Bácsgyulafalva

Csoportkép a doroszlói és bácsgyulafalvi diákokkal a Tettyén

2016. június 6-7. között került sor a Kosztolányi Dezső Céltársulás diákutaztatási kezdeményezése keretében a Pécsi Kalandozások programunk júniusi állomására, amelynek keretében a bácskai Doroszlóról (Petőfi Sándor Általános Iskola) és Bácsgyulafalváról, közismertebb nevén Telecskáról (Kiss Ferenc Általános Iskola) érkezett mintegy 40 felső tagozatos diák kísérőtanáraikkal Pécsre.

A gyermekek érkezésük után a Zsolnay Negyedben kalandozhattak (séta, planetárium, fizika labor, Zsolnay kiállítás és gyár), valamint megtekinthették a Balokány-ligetet, a Kodály Központot, a Tudásközpontot és a Negyvennyolcas teret. Második nap délelőtt megcsodálhatták Pécs nevezetességeit, az Ókeresztény Sírkamrákat, a Barbakánt, a Székesegyházat, a Középkori Egyetem épületét, a várfalat és a püspöki palotát, a Széchenyi téren álló Dzsámit és az onnan nyíló történelmi Király utca nevezetes épületeit, köztük a Pécsi Nemzeti Színházzal. A Belvárosban Szijártó György Ágoston, az Új Nemzedék Központ vezetője köszöntette az érkezőket és hangsúlyozta a határon túli nemzetrészek támogatásának fontosságát, majd egy Pécsről szóló kisfilmet is levetített a vendégeknek.
Ebéd után a csoport a Kovács Gyula féle Cukormanufaktúrába látogatott, majd az édességkészítő mesterséggel való ismerkedést követően, a gyermekek és kísérőik túráztak egyet a Tettyére, ahol felkeresték a Havas templomot és a Szathmáry Palotaromokat is.

A program a Zsolnay Örökségkezelő Non-Profit Kft. támogatásával, a két szervezet közötti szoros együttműködésben valósult meg. Külön köszönet illeti a ZSÖK rendezvényszervező részlegének munkatársa, Horváth Gyula munkáját, aki ezúttal is kulcsszerepet vállalt a rendezvény lebonyolításában. A helyszínen a Kosztolányi Dezső Céltársulás részéről Dombóvári Violetta, Dukai Edit, Barkóczi Csaba és Mateescu Gabriel vezették a csoportot.

A Pécsi Kalandozások ősszel folytatódik, augusztusban azonban egy másik program, a Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor keretében érkező diákok érkeznek majd a Zsolnay Negyedbe.