“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Református Cserediák Program (Bácsfeketehegy)

index10
Egy helyi specialitással, szármával (töltött káposzta) fogadták a pécsieket

2016. május 3-án Bácsfeketehegyen is óriási szeretettel fogadták a pécsi diákokat és kísérőiket, akik az I. Református Cserediák Program keretében érkeztek a faluba. A felnőtteket a közösség vezetői tradicionális helyi vacsorával, [eredetileg a törököktől átvett] szármával fogadták a Művelődési Házban. A vacsora előtt a társaság megtekintette a híres “feketicsi” tájházat is, melyről képeinken megcsodálhatnak.

P1120739
Kirándulás a palicsi állatkertbe

Bácsfeketehegyen szerdán (május 4.) a gyermekek napjukat az iskolában kezdték, ahol különböző tanórákon vettek részt.
Tanítás után a vendégek és fogadóik buszra ültek és Palicsra indultak. Az egy órás utat követően az állatkertben kezdték a kirándulást, melyet a gyerekek kifejezetten élveztek, s az örömöt az eső sem moshatta el. A program elhúzódott, így Szabadkára már nem mentek vissza, helyette egy gyors sétát tettek a palicsi tóparton és a parkban. Az utazásra a diákokat elkísérte Bojtos Béla, a helyi Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója is. Hazaérve mindenki a fogadó családjához tért vissza, a felnőtt kísérők pedig a Művelődési Házba, ahol kellemes vacsorában volt részünk vendéglátóikkal.

Csütörtök (május 5.) délelőtt a pécsi diákok fogadóikkal együtt kémiaórán vettek részt. A gyerekek harmadik nap otthonosan érezték magukat a helyi iskolában. A technika óra mindenkit lenyűgözött, hiszen a bácsfeketehegyi iskola jól felszerel technikateremmel rendelkezik, ahol a diákok kipróbálhattak mindenféle barkácseszközt és aktívan részt vettek az órai munkában.
A hatodik óra után nagyon érdekes volt látniuk, ahogy néhány ottani tanuló gyakorolt a körzeti kerékpárversenyre tanulva a kreszt és végighajtva a bicikli-akadálypályán.

P1120810
Újvidék

Délután a csoport Újvidékre és Péterváradra utazott, ahová már jó időben érkeztek meg, napfényben úszott a nagyváros. A bácsfeketehegyi iskola egyik történelem szakos tanárnője vezette végig a diákokat Újvidéken, a Délvidék központi településének történetet ismertetve.
A városnézés után a belvárosban fagyiztak, majd onnét nekivágtak az emelkedőnek Pétervárad felé. A kilátás és az erődítmény is gyönyörű-festői volt.

Pénteken (május 6.) délelőtt megrendezésre került a IX. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó, melynek keretén belül 15-20 perces darabokat nézhettek meg vendégek és helybeliek.

13174067_1001605583256381_5393781448839646575_n
Kátai tanya (Kishegyes)

Délután Kishegyesre kirándultak, a Kátai tanyára, ahol bőséges ebéddel fogadták a csoportot.
Az állatok és a természet nagyon tetszett minden gyereknek. Kiváltképp a lovaknál töltöttek sok időt, miután mindenki kapott jégkrémet.
Az állatok után a Pékmúzeum következett, ezt követően tért haza a csoport Bácsfeketehegyre.

A program 2016. május 7-én szombaton zárult.

(Mieth Petra, egyetemista önkéntes beszámolója)