“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Barkóczi Csaba: Napirenden kell tartanunk a felvidéki magyarság kérdését

12804486_10209393775305885_346611528_n
Barkóczi Csaba és Csáky Pál

2016. március 22-én hazatért Brüsszelből Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke, aki február utolsó hetétől Csáky Pál felvidéki magyar EP képviselő meghívására ösztöndíjjal egy hónapot töltött a Magyar Közösség Pártja egyetlen brüsszeli küldöttjének európai parlamenti irodáján. A szakmai gyakorlat alatt az Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi Bizottság (LIBE Comittee) munkájába kapcsolódott be, illetve a lakossági kezdeményezésekkel foglalkozó Petíciós Bizottság tevékenységébe. Utóbbinak Csáky Pál nem csak tagja, hanem egyben alelnöke is. Képviselő úr mellett részt vett a magyar delegáció néppárti tagjainak ülésein is.

Barkóczi Csaba elmondta, hogy meghívása, mindamellett, hogy politológusként kiváló lehetőség volt szakmai fejlődésére, valamint arra, hogy betekintést nyerjen a nemzeti kisebbségek európai szintű érdekképviseletének mechanizmusaiba, egyben óriási elismerés is a határon túli magyarság ügyében szerepet vállaló pécsi hallgatók felé, akik egyre több fórumon tudják pozitív módon felhívni saját tevékenységükre és ezáltal a határon túli magyar ügyre a közfigyelmet.

A Céltársulás elnöke hozzátette; Pécs földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan nehéz gyakorlati lépéseket tenniük a felvidéki magyarság támogatása érdekében, ugyanakkor a KDCE tagjai mindent megtesznek azért, hogy a Szlovákia területén élő magyarok helyzete folyamatosan napirenden legyen a Pécsi Tudományegyetemen, az oktatók és a hallgatók is találkozhassanak ennek a nemzetrésznek a problémáival. Az elnök szerint ez erkölcsi kötelességük is, hiszen a PTE az egykori pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem törvényes jogutódja. Ennek szellemében április 12-én a PTE KTK-n megemlékezést tartanak a felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából és terveik szerint minden félévben szervezni fognak legalább egy a felvidéki magyarság témájával kapcsolatos programot, vagy előadást, főként szlovákiai magyar közéleti személyiségeket meghívva. Hozzátette, csalódott, hogy az MKP ismételten nem került 2016. március 5-én a parlamentbe, mégis úgy véli, hogy tiszta magyar érdekképviseletre van szükség, mivel a vegyes párt inkább az asszimilációt, mint a magyarság megmaradásának ügyét szolgálja.