“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Fiuméban jártunk

DSCF87122016. február 10-én (szerdán) Fiuméba látogatott a Kosztolányi Dezső Céltársulás négy tagja, Barkóczi Csaba, Herr Dávid, Nagy Balázs és Pelles Márton. A látogatás során Viola Éva, Fiume Város magyar kisebbségi képviselője, Ágoston Gergely fiumei helytörténész-idegenvezető és Demeter István tengerész hajóskapitány fogadta küldöttségünket. A csapat tagjai megismerkedtek a fiumei magyar közösség életével, fontos eseményeivel. Kérdésünkre Viola Éva azt is elmondta, hogy a Fiumében élő magyarok legtöbben már Délvidék és Drávaszög különböző területeiről kerültek oda a “jugoszláv időkben”, az eredeti magyar lakosságot illetően mindössze két olyan családdal vannak kapcsolatban, ahol még tartják a magyar identitást és őrzik az anyanyelvet. Az egykor hozzávetőleg 7.000 fős magyarság száma napjainkra 200 főre apadt, de még mindig akadnak olyan családok, ahol a gyermekek beszélik a magyar nyelvet. Barkóczi Csaba és Nagy Balázs ígéretet tettek arra, hogy a HMDK városi szervezetével karöltve még az idén lehetőséget biztosítanak fiumei magyar iskolásoknak, hogy néhány napot Pécsett tölthessenek és anyanyelvi környezetben használhassák nyelvüket, amit vendéglátóink szerint a fiumei magyar közösség is nagy örömmel fogadna, hiszen motiváltabbá válnának a szervezeti életben újabb magyar családok is. Külön kiemelendő annak a magyar közösségi háznak a fenntartása, amelyet az ottaniak aktívan használnak, reprezentálva magyar népi művészetüket a városban, a magyar közösség megerősítését és összetartását célzó programokkal, olykor magyarországi vendégeket elszállásolva.

A megbeszélést követően a társaság bejárta Fiume magyar történelmi emlékhelyeit, a tengerparti kikötőtől, a korzóig, a mediterrán belvárosi utcákon át egészen az egykor Modrus-Fiume vármegye és Fiume Város közigazgatási határát képező Recsina folyó hídjáig és még egy tradicionális tengerparti estebédre is sort kerítettek.

Az utazásra annak apropóján került sor, hogy Pelles Márton, a PTE KTK hallgatója egyedülálló gazdaságtörténeti kutatást végez a 19.-20. század fordulóját övező magyar tengeri kereskedelem sikereit vizsgálva. Munkájával az MTA által adományozott akadémiai első díjat nyert a XXXII. OTDK-n, jelenleg egy hónapot tölt a városban levéltári kutatással, alkalmanként bekapcsolódva és segítve az ottani magyar közösség életét.