“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Megújul a Harasztin működő Bátori István Könyvtár

Még 2015 nyarának folyamán került sor a kapcsolatfelvételre a Kelet-Szlavónia területén fekvő Haraszti református lelkészével, Szenn Péter tiszteletessel. A Kosztolányi Dezső Céltársulás vezetői ígéretet tettek arra, hogy a faluban működő Bátori István Könyvtárat, mely legutóbb 10 évvel ezelőtt esett át felújításon, segítenek modernizálni. (Megjegyzés: Bátori István nem azonos az erdélyi fejedelemmel, egy 20. századi Haraszti tanító-értelmiségi volt, innen a név írásából adódó eltérés.)
2015. november 22-én, vasárnap ennek nyomán egy mikrobusznyi fiatal érkezett a Kosztolányi Céltársulás által támogatott Fiatalok a Magyarságért Programban tevékenykedő pécsi egyetemista önkéntesek közül a településre, akik Molnár Gábornénak, a pécsi összegyetemi könyvtár munkatársának segítségével láttak hozzá a könyvállomány rendszerezésének és egy digitális katalógus elkészítésének a reggeli Istentiszteleten való részvételt követően.

DSCF7965
Rendszereződnek a könyvek Harasztin, a Bátori István Könyvtárban


Bár a munka nem egy napot vesz igénybe, így is több száz könyvet sikerült már digitálisan rendszerezni. Tervek szerint a nagyobb részt magyar, kisebb részben szláv és német könyveket tartalmazó könyvtár, amely otthont ad klasszikus és modern szépirodalomnak, gyermekkönyveknek és ifjúsági olvasmányoknak, mindemellett, rengeteg egyházi, valamint nagyszámú ritka 19. századi eredeti magyar antik könyvnek, benne a korabeli Julián-könyvtár örökségével, hamarosan Szlavónia legnagyobb magyar könyvtára lehet.