“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Kapcsolatfelvétel a kelet-szlavóniai Haraszti magyarságával

DSCF7665
Szenn Péter tiszteletes köszönti a találkozón összegyűlteket

2015. szeptember 26-án délután Szenn Péter, a horvátországi Haraszti falu református lelkészének meghívására látogattunk el az egykori Verőce vármegye utolsó magyar többségű településére. Megtekintettük a község református templomát, a Szlavónia területén egyedülálló magyar tájházat (Gyurkovics Helytörténeti és Néprajzi Múzeum), Szlavónia talán egyetlen Turul szobrát, a falucska közösségi házát, a Harasztiban működő Önkéntes Tűzoltó Testület központját, a Petőfi szobrot, Pozsár János első világháborúban elesett harasztii honvéd sírját és a délszláv háború áldozatainak síremlékét. Haraszti magyar lakosságának száma egyébként több mint 200 fő, s mintegy 60 százalékát alkotják a lakosságnak. Az 1991-es jugoszláv offenzíva során az egyetlen magyar többségű település volt, amely nem került szerb fennhatóság alá, templomát, lakóházainak egy részét a JNA alakulatai szétlőtték, amit később hosszas munkálatok után sikerült újjáépíteni, míg a férfiak frontszolgálatra voltak kötelezve a horvát hadseregben. Igaz, a falu temetőjében sétálva Pozsár János honvéd emlékművén a gránátrepeszek nyomai ma is láthatóak. A település határát övező erdőben aknazár volt telepítve, amit ma nagyrészt már eltüntettek.
A PFM küldöttsége ígéretet tett arra, hogy önkénteseikkel segítenek rendbe tenni a parókia könyvtárát, kapcsolataikon keresztül igyekeznek magyarországi előadókat, zenészeket, népzenészeket hívni a falu kultúrházába, valamint hogy 2016-ban fogadnak Harasztiból érkező gyermekeket a III. Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Táborban.
A program alatt az Eszéki Rádió magyar tudósítójának Barkóczi Csaba nyilatkozott, röviden ismertetve érkezésük célját és a PFM tevékenységét.
A Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetséget, Hohmann Gábor, Metzger József, Nagy Balázs és Barkóczi Csaba képviselték.