“Megbízatásunk: a Nemzet!”

Legújabb bejegyzéseink:

Hírek hónapok szerint:

.

Oldal megosztása
a közösségi médián:

Pécsi Középiskolás Minitábor – Zsdálai magyar diákoknak (Kapronca-vidéke)

DSCF6025
Fenn a Szkókó kilátóján

2015. július 27-én Zsdáláról érkeztek magyar nyelvű középiskolás diákok Pécsre, hogy 4 napot
tölthessenek Baranya megye központjában. Bár az időjárás nem a szervezőknek kedvezett, de vendégeinknek ez sem szegte kedvét. A fiatalokkal rövid délelőtti ismerkedés után egy gyors közös ebéd következett, majd tovább sétáltunk, megtekintve Vízaknai Antal szülőházát és a rácvárosi templomot az I. világháborús emlékoszloppal. Ezután a gyermekek a Miroslav Krleza Horvát Iskolában kaphattak képet arról, milyen professzionális oktatási intézménnyel rendelkezik a baranyai horvát kisebbség (szemben például a zsdálaiakkal, akiknél csak vasárnapi iskola működik magyarul). Megtekintették a PMFC stadiont, a Orvosi Egyetemet, a “Magasházat”, a Sörgyárat, a Bölcsészettudományi- és a Természettudományi Karokat, illetve az egyetem Botanikus kertjét, majd felsétáltunk a Török-kúthoz, a Magyar Tudományos Akadémia székházához és végül a Szkokó-dűlő tetején lévő kilátóba, ahol csodálatos panoráma nyílt a városra. Este a vacsorát követően az Improvokál Társulat színészpalántái szórakoztatták a fiatalokat Hosszú Norbert (alias Elvis) és Vámos Eszter személyében. A remekül sikerült humoros játékestet végül egy magyar klasszikus, a Szabadság, szerelem című film vetítésével zárták.

DSCF6046
Zsdálai magyar középiskolások a TV-toronyban

A zsdálai fiatalok másnap délelőtt megcsodálhatták a kilátást az ország legmagasabb épületeként számon tartott pécsi TV-toronyból, majd délben Siklósra utaztak tovább, ahol a csoport megtekintette Kanizsai Dorottya egykori várát. Az erődítmény kápolnájában Balla Péter, a Pécsi Hittudományi Főiskola hallgatója magyar imádságra tanította a diákokat, akiknek a falujában egyébként nincs már magyar, csak horvát nyelvű Istentisztelet.
A vár bejárását követően a gyermekek lubickoltak egyet a Siklósi Fürdőben is, ahol a csúszdák jelentették a legnagyobb élményt vendégeinknek.
Mire visszaértünk Pécsre, már javában készült a vacsorának szánt finom lecsó, amelyet egyetemista önkénteseink főztek. A zsdálaiak közül akinek kedve volt, az segédkezhetett a vacsora elkészítésénél, a többiek pedig sportolhattak a pályán.
Végül a bogrács körül összesereglett diákok és egyetemista önkénteseink különböző szórakoztató kommunikációs és ismerkedős csapatjátékokba kezdtek, melyek a vacsora után folytatódtak.

DSCF6189
Pécs főterén még a nap is kisütött

A harmadik napot zsdálai vendégeink az Universitas TV (egyetemi televízió) stúdiójában kezdték, ahol Kosaras Attila főszerkesztő úr vezette körbe az érdeklődő diákokat, majd Harka Éva, az UnivPécs újság főszerkesztő-asszonya fogadta őket, bemutatva a lap történetét és működésének menetét. Délután kezdetét vette “történelmi” városnézés, melynek során táborozóink megcsodálták a Közgazdaságtudományi Kar épületét, a ’48-as teret, a Tudásközpontot, a Kodály Központot, a Zsolnay-negyedet, Búza teret, Király utcát, a Nemzeti Színházat, a Dzsámit, a Kossuth teret a Kormányhivatallal, a Kossuth-szoborral és a Zsinagógával, a Széchenyi teret, a Városházát, a Nádor szállót, a Vármegyeházát, a Jókai teret, a Ferencesek utcáját, a Török-fürdőt, a pécsi villamost, a Szent István teret, a Barbakánt, a Székesegyházat, a Középkori Egyetemet, a Püspöki Palotát, a pécsi lakatokat és a Kálvária-dombon lévő Nyolc Boldogság Teraszát (Kálvária-kilátó).
Késő délután a pécsi Magyar Szablyavívó Egyesület tartott látványos bemutatóval egybekötött kimerítő edzést a horvátországi magyar fiataloknak.
Az edzés végére egyetemista szakácsaink jóvoltából remek pörkölt várta a csapatot. Vacsora után rövid pihenés és végül esti játékok következtek, majd filmnézéssel zárult a nap.

DSCF6279
Zrínyi Miklós szobránál a Szigetvári Várban

Negyedik nap délelőtt a csoport felutazott a Tettyére, ahol a Palotaromok tetejéről nyíló gyönyörű kilátásban volt részük, s ahol Mateescu Gabriel egyetemista az erdélyi magyarság szintén nem könnyű helyzetéről mesélt a horvátországi magyar fiataloknak. Ezután az Árkádban nyílt lehetőségük bevásárolni, ahol legtöbben magyar csokoládét és egyéb hazai finomságokat szereztek be kisebb testvéreiknek, családjuknak.
Végül délben Szigetvárra látogattunk, ahol egy helyi történész, Lebedy János vezette körbe a várfalakon a társaságot, s lehetőségük nyílt egy kisebb középkori harcbemutatót is végig nézni a várszínpadon.
Végül Szigetvár centrumban a Török-házat is megtekintették, ami szintén nagy élmény volt a diákok számára.

A szervezők és vendégek Zrínyi Miklós városában vettek búcsút egymástól, azzal a kitétellel, hogy hamarosan úgyis találkoznak, legkésőbb az ősz folyamán.